El licor de menjar blanc viu el seu moment més dolç Robert Franquet explica el procés de creació del producte, ja disponible en establiments de Reus

  • LANOVA Ràdio

El menjar blanc s’identifica amb la capital del Baix Camp. Integrant d’una família pastissera que té la patent del producte i el comercialitza també en licor, Robert Franquet apunta que la beguda pot trobar-se en colmados, bodegues, restaurants i botigues de queviures de la ciutat “i en alguns punts del Camp de Tarragona”. Properament, a més, serà disponible en algunes cadenes de supermercats, com ara Bonpreu o Fragadis. A més, també es pot adquirir ja a Montblanc, a L’Ametlla de Mar, all Morell, a Castellvell, a l’Aleixar, a Maspujols i en tot un seguit de pobles de la costa i d’interior del territori.

Un projecte iniciat tres anys enrere

La idea, tal i com apunta als micròfons de LANOVA Ràdio, va sorgir fa aproximadament uns tres anys. “Volíem ampliar la família del menjablanc de Reus en petits sobres, que nosaltres ja fa una bona colla d’anys que administrem, i vam voler donar-li un sentit més ampli al producte i que la gent el pogués degustar d’una forma diferent”, assenyala. Explica, a més, que li van anar donant forma a tot plegat a través de diferents proves, fins que aquest any ho han ellestit tot. “A més, l’hem fet sense lactosa i sense gluten per ampliar tot aquest mercat de públic”, precisa Franquet.

“Hem fet un licor que de moment està tenint molt bona acceptació”, subratlla. “Tothom que el tasta ens diu que és espetacular, que agrada molt i que té un sabor molt intens de canyella”, afegeix. “El gust de les ametlles també es pot trobar amb molta facilitat i la canyella i la llimona que l’acompanyen són característics”, indica tot seguit. “Hem intentat fer un licor apte per a tots els públics. Té 16 graus. És una cremeta de licor apta per a tots els públics”, afirma. Altres, apunta, el barregen amb cafè, o en fan un cigaló, o bé se’l posen en un got de tub “per prendre’l i gaudir-ne amb calma”. “No es dilueix fàcilment amb gel. Per tant, aguanta bé el seu sabor durant una bona estona encara que estigui amb gel. No s’aigualeix amb faciliat”, assegura.

Les curiositats que envolten el menjablanc

Sobre la fama del menjar blanc, Franquet raona que “ser a Reus i trobar menjar blanc a la carta de postes d’un restaurant és fàcil, però segueix sent un producte desconegut encara en molts altres municipis del territori”. Per aquest motiu, precisament, l’objectiu dels Franquet és “donar-li visibilitat també a través de les noves tecnologies, amb campanyes”. Com a curiositat, el reusenc destacar que la menja apareix fins i tot al Quixot. “I de fet també a Tirant lo blanc també hi surt”, destaca. “Són unes postres que durant l’època medieval van tenir moltíssima importància, i durant el Renaixement també, perquè eren molt nutritives”, detalla.

Franquet comenta que “al Brasil també en fan, de menjar blanc. Fan una mena de flan, com si fos una panacota, però amb llet de coco”, explica. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *